Skoči na glavno vsebino
Select Page

JADRALNI TABOR 2024

Kljub vremensko nestabilni (hladni, deževni, nevihtni) prvi polovici junija nam je bilo vreme le naklonjeno! Hvaležni smo, da smo v sodelovanju z Jadralnim klubom Pirat Portorož ponovno uspešno organizirali jadralni tabor za skupino 20 otrok iz tretjih, četrtih in petih razredov.

V svežem petkovem (14. 6.) jutru smo se z avtobusom odpravili proti morju, kjer nas je pričakalo sončno vreme in toplo morje. Pojedli smo malico, potem pa je jadralna učiteljica Tanja Čarman razložila teorijo jadranja, učitelj Jaka pa nas je naučil nekaj osnovnih jadralskih vozlov. Sledila je osvežitev v morju, ki smo jo nestrpno pričakovali. Po kosilu so nas že čakale barvite jadrnice razreda optimist. Naši mladi jadralci so že na kopnem lahko preizkusili, kje se v jadrnici sedi in kako se naredi obrat v veter, saj smo imeli na voljo jadrnico na koleščkih. V morje smo spustili motorne čolne, oblekli rešilne jopiče in se namazali s kremo za sončenje. Razdelili smo se v dve skupini in se vkrcali na motorna čolna – enega je vodila Tanja Čarman, drugega pa učitelj Jaka.

Pihal je blag maestral (SZ, 3 vozli), morje je bilo gladko in pogoji so bili odlični za učenje jadranja. S sedmimi optimisti smo odpluli proti sredini zaliva, otroci pa so se menjavali na jadrnicah ter preizkušali svoje teoretično jadralno znanje v praksi. Bilo je zelo zabavno, še posebej, če sta bila na jadrnici dva otroka, saj sta si pomagala – eden je zategoval in spuščal jadro, drugi pa je držal krmilo in usmerjal jadrnico.

Po končanem jadralnem delu tečaja smo vso opremo pospravili in z učiteljico Andrejo in Jasmino odkorakali proti CŠOD Breženka. Ustavili smo se na bernardinski plaži, se okopali in pojedli sladoled. Pot nas je peljala v Piran in preko hriba smo prispeli v Fieso, kjer nas je v domu pričakala okusna večerja. Nastanili smo se v lepih sobah z razgledom na jezero in morje ter se igrali na igrišču do noči. Potem je bil na vrsti zaslužen počitek.

V soboto (15. 6.) smo pozajtrkovali, spakirali svoje kovčke in se peš preko Belega Križa odpravili proti Jadralnem klubu Pirat Portorož.

Pihal je vlažen, a topel jugo (JV, 12 vozlov) in ker sta učitelja jadranja ocenila, da je malce premočan za začetnike, smo šli na morje samo z enim optimistom. Najbolj pogumni otroci so se na njem menjavali in preizkušali, kako je jadrati na bolj valovitem morju. Sprednji del jadrnice so malo večji valovi občasno zalivali, zato so imeli »pomočniki krmarja« vedno veliko dela s praznjenjem vode iz optimista.

Po kosilu smo dva optimista brez jadra zavezali na pomol in se naučili prevrniti in izravnati jadrnico. Zdaj vemo, da ni nič hudega, če se s športno jadrnico prevrneš, saj jo z lahkoto obrneš nazaj. Ker smo bili mokri, smo se še malo kopali in igrali na SUP-u. Po kosilu smo šli na morje s štirimi optimisti, saj se je veter z juga obrnil na maestral (SZ, 8 vozlov). Še malo smo jadrali po zalivu in kar prehitro je prišel čas, ko smo morali zaključiti naš jadralni tabor, saj so nas starši že nestrpno pričakovali na obali. Bilo nam je lepo.

Vodja tabora: Tanja Čarman

 


 

 


 

 

(Skupno 385 obiskov, današnjih obiskov 1)
ZAPRI
Avtorske pravice
Razen tam, kjer je drugače opredeljeno,vsebinana tej stranije licencirano pod Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International licenco.