GREDICA Z ZELISCI

2020/21

V starem iščem novo

Želimo ohranjati stara vedenja in znanja o zeliščih.

Nestrpno že čakamo na letošnjo nalogo.

2019/20

V starem iščem novo

Želimo ohranjati stara vedenja in znanja o zeliščih.

V letošnjem šolskem letu bomo dodelali izdelali ZELIŠČNI KOLEDAR.

Uporabili bomo vse predhodno znanje. 

2018/19

V starem iščem novo

Želimo ohranjati stara vedenja in znanja o zeliščih.

V letošnjem šolskem letu bomo izdelali ZELIŠČNI KOLEDAR.

Uporabili bomo vse predhodno znanje pri izdelavi.

2016/17

V starem iščem novo

Želimo ohranjati stara vedenja in znanja o zeliščih.

V letošnjem šolskem letu bomo oblikovali izdelek – družabno igro na temo zelišč. V njem bomo uporabili vse pridobljeno znanje o zeliščih (tu imajo prednost zelišča iz domačega okolja). Sam postopek bomo dokumetirali in ga tudi objavili.

Zaenkrat pa povezava na spletno stran, od koder, med drugim, iščemo značilnosti zdravilnih rastlin na Slovenskem.

Se že veselimo ustvarjanja.

*************************************************

Najprej smo si pogledali zelišča, ki smo jih posadili na našem vrtičku in v naših razrednih lončkih (uporabili smo kar odpadno embalažo – plastenke).

Nato smo jih poimenovali, se pogovorili o njihovih zunanjih značilnostih, poiskali podatke o njihovi uporabi.

Nato smo izdelali igro, v kateri smo svoje znanje uporabili. Potrebujete najmanj 2 igralca, do 5 igralcev. Pri igri uporabimo tablo s polji, navadno kocko in kartice z navodili za vsako polje posebej.

Še vedno je v nastajanju, saj vsakič nekaj dodamo … Do sedaj smo naredili tole …

… in kartice z navodili za vsako polje posebej.

*************************

2015/16

V starem iščem novo

Želimo ohranjati stara vedenja in znanja o zeliščih.

V praksi to pomeni, da bomo:

1. z otroki se pogovarjali o zeliščih, o samooskrbi le teh. Prebrali o tem kakšno knjigo, pogledali kratek film, prebrali članek v časopisu …

2. poiskali ljudi v našem ožjem kraju, ki vedo kaj več o zeliščih, jih o njih povprašali, se spoznali z zelišči, ki so bolj značilna za naš kraj,

3. si uredili zeliščni kotiček v razredu ter na šolskem vrtičku,

4. poiskali recepte za uporabo teh zelišč ter jih preizkusili. 

Te dejavnosti bodo potekale skozi celotno šolsko leto; nekaj utrinkov z njih pa bomo tudi objavili na tej spletni strani.

 

DOBER ZAČETEK, VSE DOBRO

28. septembra 2015 smo že preizkušali plodove našega zeliščnega vrta. Pobrali smo drobnjak, se o njem pogovorili in izdelali namaz, ki smo ga preizkusili. Večini je bil izredno dober, čeprav smo bili pri uvodnem okušanju in po vonjanju zelo previdni … vonj ima namreč po čebuli in to je večino učencev malce odbijalo na začetku. Vendar smo se dogovorili, da se bomo potrudili in dali drobnjaku možnost in vsaj poskusili. Ni nam bilo žal. Namaz je bil na polnozrnatem kruhu odličen.

 zeliscni namaz z drobnjakom

DOBER ZAČETEK SE NADALJUJE

16. oktobra 2015 smo bili zopet na našem vrtu in pobrali peteršilj, ki nam letos neverjetno lepo in hitro raste. Predvidevamo, da je vreme na naši strani. Pogovorili smo se o tem, zakaj je peteršilj tako pogosto uporabljam v slovenski kulinariki. Pobrskali smo po spletu, povprašali naše babice, mame, tete in dobili veliko odgovorov. Ko smo primerjali zbrane podatke, smo ugotovili, da je peteršilj nujen v skoraj vsaki juhi, uporabljen v namazih, najdemo ga v mnogih očiščevalnih zelenih smutijih in ima veliko za telo nujnih sestavin. Mi smo naredili zopet namaz. Hja, pa smo se ušteli, saj je bila osnova našega namaza (sirni namaz) rahlo posladkan in ravno sladkor nam je “pokvaril” naš namaz. Večini ni bil všeč. Odločili smo se, da sladkor nima kaj iskati v družbi peteršilja. Lekcija naučena.

PRIPRAVE NA ZIMO

Na vrt ne smemo pozabiti, saj ves čas potrebuje nego, tudi jeseni in pozimi. Na njem smo pustili nekaj zelišč, ki jim mraz ne more do živega kot sta žajbelj in rožmarin. Posejali pa smo tudi zeleno gnojilo (rastline, ki obogatijo zemljo; večinoma je to mešanica različnih vrst detelje), ki obogati zemljo z dušikom. Spomladi zemljo samo prekopljemo in rastlin ne odstranjujemo. Ves čas pa spremljamo rast naših zelišč, saj so letošnje temperature izredno visoke in naklonjene rastlinam. Da le ne bo pozebe …

PRIŠLA JE POMLAD

Začenjamo s ponovnim sajenjem in sejanjem. Za začetek smo prinesli nekaj sadik zelišč in jih presadili v manjša korita. Postavili smo jih na okenske police, kjer imamo skozi celo dopoldne sonce. Posadili smo rožmarin, peteršilj in drobnjak. Drobnjak se je zelo lepo prijel in raste, peteršilj potrebuje še malo naše pomoči, rožmarin pa komaj čaka, da se preseli na prosto. Naša visoka greda je pripravljena in že naslednji teden se lotimo sajenja.

POMLADNI PETERSILJ DROBNJAK             POMLADNI ROZMARIN

************************************************

In smo sadili. Presadili smo naša zelišča s korit in nasadili nova. Gredo smo letos malce drugače oblikovali kot lani. Izbrali smo naslednja zelišča in dišavnice: drobnjak, peteršilj različnih vrst, žajbelj, različne vrste mete, meliso, timijan, različne bazilike, rožmarin, komarček, origano, sivko in timijan. Ob strani pa smo posadili javor, ki bo tu le začasno, saj si bo tako okrepil korenine in nato bo presajen na zanj primernejši kraj.

Posadili pa smo tudi sadiko smrekice, ki bo nekaj časa v lončku na polici našega razreda.

Vse smo na koncu dobro zalili, saj je bil dež napovedan šele čez nekaj dni.

 ZELISCNA GREDA

 

(Skupno 138 obiskov, današnjih obiskov 1)
ZAPRI