Skoči na glavno vsebino
Select Page

Tokrat bo tema namenjena problematiki neprimernih vsebin, ki so jim izpostavljeni otroci in najstniki in imajo nanje negativen vpliv. Dan varne rabe interneta bomo praznovali že dvajsetič. V okoli 180 državah iz celega sveta vsako leto v torek v drugem tednu februarja praznujemo dan varne rabe interneta. Na šestih od sedmih celin je vsako leto organiziranih na stotine dogodkov z namenom dviga ozaveščenosti o varni uporabi spletnih tehnologij.

Internet kot globalno omrežje ni bil ustvarjen z mislijo na otroške uporabnike. Dejstvo pa je, da je trenutno med vsemi svetovnimi uporabniki kar tretjina otrok pod 18 let – skoraj milijarda! V prihodnosti pa naj bi jih bilo še več. Otroštvo današnjih otrok se odvija tudi na internetu. Vendar pa imajo otroci specifične potrebe, so v razvojno občutljivem obdobju, čustveno in umsko njihovi možgani še niso zreli in nimajo življenjskih izkušenj, da bi lahko presojali ter odločali kot odrasli. Na žalost pa se na internetu še vedno pogosto od njih prav to pričakuje. Veliko težav izvira ravno iz tega, da so otroci obravnavani kot odrasli, ponudniki vsebin in storitev pa ne poskrbijo za njihovo zaščito in jih izpostavljajo vsebinam, ki zanje niso primerne.

V okviru praznovanja dneva varne rabe interneta bo portal Safe.si za mlade pripravili enourni pogovor o problematiki neprimernih spletnih vsebin in njihovem vplivu na najstnike, ki ga bomo v živo prenašali preko spleta. Osredotočili se bomo predvsem na nasilne, sovražne ter radikalne vsebine, ki jih širijo nekateri vplivneži, in na problematiko pornografije, s katero se po podatkih raziskav srečajo že otroci mlajši od 11 let.

Pogovor bo na voljo v živo, prav tako pa bo na voljo dan kasneje v videoteki portala Safe.si.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

(Skupno 101 obiskov, današnjih obiskov 1)
ZAPRI
Avtorske pravice
Razen tam, kjer je drugače opredeljeno,vsebinana tej stranije licencirano pod Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International licenco.