Skoči na glavno vsebino
Select Page

SLIKA SVET IZ PLASTCNIH ZAMASKOV

2023/24

6. NACIONALNI UNESCO PROJEKT OŠ FRANCA ROZMANA STANETA:

KAM Z ODPADNIM MATERIALOM

Naše vsakdanje navade se le počasi menjajo in zato jih moramo zavestno in z vztrajnostjo spreminjati. Odločili smo se, da jih spremenimo na bolje z mislijo na dolgoročno boljše življenje tako za nas kot za zanamce.

V izobraževalnih ustanovah se bomo potrudili, da bomo pozorni na naše vsakdanje potrebe, ozaveščali jih bomo in iskali načine za zmanjšanje le teh. Ker res ne potrebujemo vsak mesec nove igrače in malce pokvarjeno igračo ni potrebno takoj zavreči… na papir lahko rišemo in pišemo na obeh straneh… stara majica lahko z malce domišljije postane zadnja moda…

V svojih dejanjih se bomo povezali tudi z domačimi, tako starši kot ostalimi sorodniki… trudili se bomo povezati tudi znotraj krajevnih skupnosti…

Prijavnico pošljite do konca oktobra 2023, poročilo pa prosim do konca maja 2024.

Tukaj je še dokumentacija za vse sodelujoče ustanove:

OPIS PRIJAVNICA POROČILO

************** 

Skozi celotno šolsko leto iščemo rešitve za ponovno uporabo in zmanjšanje naših potreb in ena izmed konkretnih stvari je obeleževanje praznikov. Letos smo se odločili, da uporabimo kavne ovitke in lesene kroglice starega avtomobilskega sedežnega naslonjala za okrasitev letošnje šolske božično-novoletne smrekice.

***********************************************************************

2022/23

5. NACIONALNI UNESCO PROJEKT OŠ FRANCA ROZMANA STANETA:

KAM Z ODPADNIM MATERIALOM

Ko zapišemo stvari, ki jih uporabljamo vsak dan, nastane dooolg seznam. Začenši že, ko se zbudimo v svoji postelji, s posteljnino, pižamo, copati, zobno ščetko, zobno pasto, brisačo, toaletnim papirjem, z vodo, ki priteče takoj, ko odpremo pipo, zajtrkom, kuhinjskimi pripomočki… prevoznim sredstvom… elektriko.

Elektrika naj bi bila najbolj čista energija in vendar na vprašanje, kam gredo baterije, ki poganjajo električni avtomobil, dobimo sliko odpada, kjer ni načrta njihove reciklaže… Kaj narediti, da jih lahko vrnemo v naravo in ne bodo onesnaževale okolja?

Ker na ta vprašanja ni lahkih odgovorov, bomo mi začeli s koraki, ki smo jim lahko kos. Začeli bomo z zmanjševanjem naših potreb po menjavi še vedno uporabnega, s stvarmi, ki jih lahko uporabljamo dalj časa, z recikliranjem. Pogledali bomo naš vsakdan in uporabo stvari celostno, od njihovega oblikovanja in njihovo uporabo, vse do trenutka, ko postanejo odpadek. Trudili se bomo uporabiti steklenico večkrat, oblačilo bomo preuredili ali prekrojili, ko želimo novo, drugačno, poskušali videti drugačno uporabo odpadnega materiala. Svoje vedenje bomo prenesli domov, k sosedom, sorodnikom in se večkrat spomnili, da ni majhnih dejanj, so le dejanja in prav vsako šteje. 

Tukaj je še dokumentacija za vse sodelujoče ustanove:

OPIS PRIJAVNICA POROČILO

Nekaj izdelkov, ki je nastalo pri projektu:

                 

***********************************************************************

2021/22

4. NACIONALNI UNESCO PROJEKT OŠ FRANCA ROZMANA STANETA:

KAM Z ODPADNIM MATERIALOM

Če želimo vzpostaviti kvaliteten odnos med človekom in naravo, začnemo pri malčku doma in ta odnos vzdržujemo tudi v vseh stopnjah izobraževalnega sistema.

Se vam zdi tako razmišljanje pomembno?

Potem vam bo všeč naše delo. Potekalo je skozi celotno šolsko leto, da smo ga potem vpeljali v naš vsakdan in z iskanjem in odkrivanjem bomo nadaljevali tudi v naslednje šolsko leto.

Pri letošnji izvedbi nacionalnega projekta je sodelovalo 35 izobraževalnih ustanov (vrtcev, osnovnih šol, srednjih šol, zavodov), kjer je 127 mentorjev vodilo otroke v iskanje možnosti renoviranja, izboljšav, popravljanje ter zmanjševanje potreb po drugačnem in menjavi za novejše.

Spodaj je le majhen delček idej, izdelkov, ki so pri tem nastali. 

                      

***********************************************************************

2020/21

3. NACIONALNI UNESCO PROJEKT OŠ FRANCA ROZMANA STANETA:

KAM Z ODPADNIM MATERIALOM

Tokrat smo se osredotočili predvsem na zmanjšanje količine odpadnega materiala v našem vsakdanjem življenju.

Iskali smo načine, kako zmanjšati količino embalaže za hrano, poiskali trgovine, kjer prineseš in napolniš svojo embalaž. Le teh je kar nekaj že po Sloveniji.

Seveda pa smo tudi reciklirali in izdelovali predmete, ki smo jih imeli za večkratno uporabo ali pa le za okras.

PRIDRUŽITE SE NAM…

2019/20

2. NACIONALNI UNESCO PROJEKT OŠ FRANCA ROZMANA STANETA:

USTVARJAMO IZ ODPADNEGA MATERIALA

Zopet oživljamo projekt pri katerem letos svoj program iskanja idej o recikliranju razširjamo z iskanjem idej o zmanjševanju odpadnega materiala.

VSAKA IDEJA JE DOBRODOŠLA… PRIDRUŽITE SE NAM…

2016/17

1. NACIONALNI UNESCO PROJEKT OŠ FRANCA ROZMANA STANETA:

USTVARJAMO IZ ODPADNEGA MATERIALA

 

Že dalj časa se na vsakem koraku srečujemo z opozorili, da se utapljamo v lastnih smeteh, da moramo spremeniti svoje navade. Naši oceani so prekriti s tonami in tonami odpadkov, živali umirajo ujete v naše smeti, rastline so se prisiljene prilagajati ali pa umreti … Prilagajamo se tudi ljudje …

 Kot posamezniki se lahko vprašamo

KAJ LAHKO JAZ NAREDIM, DA BO DRUGAČE?

VSAKO DEJANJE ŠTEJE, odgovarjamo.

Začnimo torej vsak pri sebi in zmanjšajmo količino odpadkov. Recikliranje je eden od načinov, da to naredimo.

 Ta projekt je namenjen torej recikliranju, ponovni uporabi stvari, ki bi romale v koš. Namen je ustvariti stvari, ki bodo služile ali kot okrasni predmeti ali v drugačen namen uporabe. Bodite tudi v to smer ustvarjalni, domiselni, ustvarite predmete, ki morda nimajo nikakršno povezavo s prvotno uporabo odpadnega materiala.

Verjamem, da so se vam že prikradle ideje …

 Na šoli zbiramo odpadni material skozi leto, razmišljamo in ustvarjamo. Šole in vrtci, ki se bodo prijavili na naš projekt bodo lahko ustvarjali na svojih šolah/vrtcih, v tem primeru nam bodo poslali fotografije svojih izdelkov, ali pa se bodo udeležili skupnega srečanja na naši šoli, ki bo v petek, 10.3.2017.

Komisija, ki bo sestavljena iz dveh mentorjev (eden iz gostujoče šole) in dveh naključnih učencev udeležencev delavnic, bo izbrala tri najbolj izvirne in uporabne predmete, ki bodo prejeli posebna priznanja.

Razmišljamo preko jutri, iščemo rešitve za pojutrišnjem.

OPIS VABILO PRIJAVNICA POROČILO

 ******************************

Dan se je začel z vznemirjenjem in kar nekaj nas je bilo,

ki smo pridno pripravljali še zadnje stvari za naš dogodek.

In smo ga dočakali, naš dogodek.

Začeli so prihajati naši gosti in zbrali smo se na uvodni proslavi.

Himna Unesco-a, himna šole,

nastopi naših nadarjenih učencev z različnih področij …

potem pa razporeditev v delavnice in …

naj se glavni del začne.

Mentorji smo občudovali spretne roke in ustvarjalen um učencev.

Ob koncu so se izdelki znašli na razstavi,

kjer smo lahko občudovali tudi izdelke nastale na drugih ustanovah.

Zaključna prireditev in obljuba o naslednjem letu.

VABLJENI ZOPET OB LETU OSOREJ.

Še nekaj foto utrinkov tega dne …

   

 

 

 

(Skupno 1.582 obiskov, današnjih obiskov 1)
ZAPRI
Avtorske pravice
Razen tam, kjer je drugače opredeljeno,vsebinana tej stranije licencirano pod Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International licenco.